Albatross

“Könnyebb olyat szeretni akit nem ismerek, téged azért nem tudlak, mert ismerlek...”

Az album címének és az Albatross Records névének ihletője Charles Baudelaire. Az "Albatrosz" c. versének értelmezése és jelentése megegyezik az album ars poetikájával. A világ nyers közönségessége és a tiszta ideál közötti vergődés. Ez az Albatrosz c. album témája is:

Az albatrosz hatalmas szárnyú, hófehér tollú, kissé rövid törzsű tengeri madár; mozdulatlan szárnyaival is gyönyörűen tud repülni, "vitorlázni".

Az album két végletet állít szembe, a "fenn" és a "lenn" világát, a magasságot és a mélységet.

A "fenn" egyértelműen a kéklő tisztaságot, a végtelenséget, a korlátok nélküli szabadságot, a szép kalandokat, a földtől való elszakadást: a pozitív tartalmú értékeket hordozza. Ez az albatrosznak, a vizek nagy madarának az igazi, éltető eleme, sajátos közege. Itt felszabadultan csatangoló, kalandokra szálló utas, "a kéklő lég ura", "légi herceg".

"Lenn" csak fásult és unatkozó, durva élcekkel szórakozó matrózok vannak: ez a rabság, a megalázás, a rút röhögés és romlottság világa. A "fenn" értékei "lenn" értéktelenné válnak, visszájukra fordulnak. A kéklő légben gyönyörűen szálló nagy madár ebben az idegen közegben "esetlen, bús, beteg", s éppen magasba emelő szárnyai teszik nevetségessé, félszeggé, kiszolgáltatottá. A rabul ejtett, a magasságból a mélybe kényszerített madár szánalmas és esetlen. Kiválik méltatlan környezetéből, más, mint a többiek, s ezért magányos, védtelen és sebezhető: csüggedten tűri a megalázást és a gúnyolódást. Mi is albatroszok vagyunk. “Fenn” és “Lenn”.

(2010)

Tracklist
 1. Oxitocin (intro) (6:26)
 2. 8 hónap (3:42)
 3. Rozinante (5:24)
 4. Dulceinea (4:28)
 5. Youdontk (feat. atedin) (4:09)
 6. Unkown Girl (4:38)
 7. Hey 2 (5:01)
 8. Albatross (4:48)
 9. Rozinante (VIP) (4:04)
 10. The End (3:46)
Bonus track:
 • Álmodj szépeket és váljék valóra
 • Crime

Join our
mailing list

to stay up date

Please enter a valid e-mail